Компанията

Експат Капитал, със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е най-голямата независима компания за управление на активи в България. Предлагаме персонализирани услуги за дългосрочно финансово планиране, уникални за България. Нашият екип от професионалисти с опит и образование от 10 държави управлява стотици индивидуални портфейли, три договорни фонда с фокус върху световните пазари и семейство от борсово търгувани фондове върху индекси на акции от ЦИЕ.

image employee 1

Никола Янков

Управляващ партньор и председател на Съвета на директорите

Никола Янков е заемал мениджърски позиции в големи компании, сред които Нафтекс Петрол, Солвей Соди и Крафт Якобс Сушард България. Бил е заместник-министър икономиката, а след това на транспорта и съобщенията. Завършил е икономика в университета Cornell в САЩ.

Никола Янков е заемал мениджърски позиции в големи компании, като е бил член на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим (най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа), изпълнителен директор на Нафтекс Петрол АД (най-големият търговец на едро на горива), финансов мениджър в Солвей Соди АД, трежъри мениджър в Крафт Якобс Сушард България. Бил е член на Борда на директорите на Хилд Асет – най-голямата life-annuity компания в Централна и Източна Европа.

В периода 2003-2005 г. е бил заместник-министър на транспорта и съобщенията, където отговаря за държавно контролираните компании от сектора на транспорта и телекомуникациите, както и за привличането на частни инвестиции в инфраструктурни проекти като летища и пристанища. Едновременно с това е бил председател на Съвета на директорите на Национална компания Пристанища и член на съветите по Икономическа политика и за Икономически растеж към Министерския съвет. От 2001 до 2003 г. Никола Янков е бил заместник-министър на икономиката, където отговаря за развитието и регулирането на промишления сектор и председателства Комисията за временни защитни търговски мерки.

През 1994 г. Никола Янков завършва икономика на потреблението в университета Cornell в САЩ. Владее английски, руски и френски език. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на инвестиционните мениджъри в България.

image employee 2

Николай Василев, CFA

Управляващ партньор и изпълнителен директор

Николай Василев е бил министър в две правителства (2001-2009 г.). Работил е в инвестиционните банки UBS (UBS Warburg Dillon Read) и Lazard Capital Markets в Токио, Ню Йорк и Лондон. Учил е в престижни университети в Унгария, САЩ и Япония. Притежава степен CFA.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон (2000-2001 г.), както и асоцииран директор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон (1996-2000 г.), където работи в сферата на акции и развиващи се пазари. Работил е също така като данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща, Унгария (1993-1994 г.).

Николай Василев има магистърска степен по международна икономика и финаси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Член е на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Автор е на три книги – „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г.).

image employee 6

Лъчезар Димов, CFA

Главен директор инвестиции и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Лъчезар Димов е бил портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт, където отговаря за управлението на портфейла на пенсионния фонд Доверие. Работил е и за AXA Investment Managers, Париж. Завършил е финанси и управление на риска в Университета Louis Pasteur, Страсбург, и управление на активи в Университета Дофин, Париж.

Преди да се присъедини към екипа на Експат, Лъчезар работи като портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт, където отговаря за управлението на портфейла на пенсионния фонд Доверие, който със своите активи на стойност от над 1 млрд. евро е най-големият такъв фонд в България. Неговият професионален опит в областта на финансите започва със стаж в Българската банка за развитие. След това е асистент портфолио мениджър в AXA Investment Managers, Париж. Бил е портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (2010-2012 г.), началник на отдел Капиталови пазари в Общинска банка (2012-2013 г.), изпълнителен директор и член на Управителния съвет (2012 г.) и главен оперативен директор (2012-1013 г.) на Общинска банка Асет Мениджмънт.

Лъчезар Димов има магистърска степен по Управление на активи от Университета Дофин, Париж, магистърска степен по финанси и управление на риска от Университета Louis Pasteur, Страсбург, както и бакалавърска степен по количествени методи, икономика и мениджмънт от Университета Louis Pasteur. Той е сертифициран финансов аналитик (CFA) от 2013 г. Владее френски, английски и руски език.

image employee 7

Мария Бойчинова, CFA

Главен финансов анализатор и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Мария Бойчинова е работила като финансов анализатор в норвежката финансова компания Edge Capital. Има бакалавърска степен по икономика и математика от Vassar College, Ню Йорк. От 2016 г. е сертифициран финансов аналитик (CFA).

Преди да се присъедини към екипа на Експат Мария работи като финансов анализатор в норвежката финансова компания Edge Capital (2009-2012 г.), където анализира публични компании за недвижими имоти в Германия, Швейцария и Австрия и издава инвестиционни препоръки за взаимни фондове и дискреционни сметки. Професионалната й кариера в сферата на финансите започва със стаж в Merrill Lynch Wealth Management в Ню Йорк (2007 г.). В JP Morgan в Ню Йорк работи като стажант в отдел „Анализи на акции“ и „Анализи на инструменти с фиксирана доходност“ (2007-2008 г.). Мария Бойчинова има бакалавърска степен по икономика и математика от Vassar College, Ню Йорк, а през 2008 г. участва в обменна програма в London School of Economics, Великобритания. Тя е сертифициран финансов аналитик (CFA) от 2016 г. Владее английски и немски език.

image employee 8

Никола Веселинов

Оперативен директор и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Никола Веселинов се присъединява към екипа на Експат през 2011 г. като финансов анализатор. От 2016 г. е оперативен директор и отговаря за управлението на оперативните рискове, стратегическите връзки с клиенти и партньори и бизнес инфраструктурата на фирмата. Има магистърска степен по „Финанси и кредити“ от Московския държавен университет по геодезия и картография.

Никола Веселинов има магистърска степен по „Финанси и кредити“ от Московския държавен университет по геодезия и картография, Русия. През 2009 г. е бил стажант в Алианц Банк България, където се е занимавал с корпоративно кредитиране. През януари 2011 г. се присъедини към екипа на Експат Капитал като финансов анализатор. През юли 2014 г. той става старши финансов анализатор и от тогава отговаря за портфейлите на трите договорни фонда на Експат Асет Мениджмънт – Експат Имърджинг Маркетс Стокс, Експат Глоубъл Екуитис и Експат Бондс, както и за индивидуални инвестиционни портфейли. През януари 2016 беше повишен до поста Оперативен директор и сега е отговорен за управлението на оперативните рискове, стратегическите връзки с клиенти и партньори и бизнес инфраструктурата на фирмата. Владее руски и английски език.

image employee 9

Наталия Тодорова

Мениджър маркетинг и връзки с инвеститорите

Наталия Тодорова има опит в областта на маркетинга, връзките с обществеността и комуникацията с външни публики както от държавния, така и от частния сектор. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърски степени по реклама и маркетинг.

Наталия Тодорова започва работа в Експат през 2009 г. като Мениджър ПР и реклама. През 2012 г. става Мениджър маркетинг и връзки с инвеститорите и отговаря за комуникацията с клиентите на компанията, медиите и външните публики. Предишният опит на Наталия Тодорова включва работа като главен експерт по ПР и протокол в Министерството на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.) и като ПР експерт в Пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (2004-2005 г.). Наталия е бакалавър по телевизионна журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по рекламна комуникация от Нов български университет и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство. Тя е автор, продуцент и режисьор на краткия документален филм „Без монитор“. Владее английски език.

image employee 4

Марина Тодорова

Мениджър правни въпроси

Марина Тодорова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е адвокат от Софийска адвокатска колегия. Била е адвокат в Адвокатско дружество „Груйкин, Танчовски, Величков“ в София.

Марина Тодорова е адвокат от Софийска адвокатска колегия и арбитър по вътрешни и международни арбитражни дела. От 2005 до 2009 г. работи в Адвокатско дружество „Груйкин, Танчовски, Величков“ в София. Притежава магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. завършва обучение по водене на дела пред Европейския съд в Старсбург. През същата година завършва и държавен юридически стаж като стажант-юрист в Министерството на правосъдието на Република България. Владее английски и руски език.

image employee 20

Ваня Никова, FCCA

Финансов директор

Преди да се присъедини към екипа на Експат Ваня работи за КПМГ България, където последната й позиция е старши мениджър в отдел „Счетоводна и данъчна отчетност“. Ваня има магистърска степен по Финанси и банково дело, както и бакалавърска степен по Икономика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е член на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA), Великобритания.

От 2012 до март 2018 г. Ваня работи в отдел „Счетоводна и данъчна отчетност“ на КПМГ България, където ръководи проекти за предоставвяне на счетоводни и данъчни услуги на компании от различни сектори. В допълнение Ваня отговаря за вътрешни проекти, свързани с опитимизация на процесите по предоставяне на бизнес услугите, както и участва в дейности, свързани с развитието на бизнеса и на екипа.

От 2005 до 2011 г. Ваня е част от консултантския отдел на КПМГ България, където участва в множество проекти, свързани с финансовата функция, които включват проекти за бързо и качествено приключване, моделиране на управленски отчети, преминаване към МСФО, съдействие при внедряване на SOX 404, както и прегледи на конкретни бизнес процеси, вътрешни контроли и контроли в различни информационни системи. От 2001 до 2004 г. работи за ТМФ Сървисиз, където отговаря за предоставянето на счетоводни услуги и услуги, свързани с администриране на възнагрждения.

Ваня има магистърска степен по Финанси и банково дело, както и бакалавърска степен по Икономика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е член на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA), Великобритания. От 2012 г. има статут FCCA (Fellow Member of the Association of Chartered Certified Accountants).

image employee 14

Константина Пергелова

Ръководител бек офис

Константина Пергелова отговаря за бек офис отдела в Експат. Професионалният й опит включва работа за различни компании от финансовия сектор, сред които Societe Generale Експресбанк и ПОК „ДСК Родина“ АД. Завършила е финанси и международни отношения.

Константина Пергелова е работила като Мениджър институционални клиенти в Societe Generale Експресбанк. Преди това е била ръководител на отдел Бек офис и операции по инвестиране на активи в ПОК „ДСК Родина“ АД. Работила е като бек офис експерт и в УД „Стандарт Асет Мениджмънт“.

Константина Пергелова е завършила Финанси в Стопанска академия „Димитър Ценов“, Свищов, и Международни отношения в УНСС, София. Владее немски, английски и руски език.

image employee 10

Евгения Симеонова

Мениджър вътрешен контрол и нормативно съответствие

Евгения Симеонова е в екипа на Експат Капитал от 2008 г. Тя има солиден опит като бизнес координатор и икономически анализатор в големи компании, сред които ExxonMobil и Амтест ЕООД.  Има магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС.

Евгения Симеонова е в екипа на Експат Капитал от 2008 г. Тя има солиден опит като бизнес координатор и икономически анализатор в големи компании като ExxonMobil и Амтест ЕООД. Притежава магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и квалификация по финансови и инвестиционни анализи от Центъра по финанси и счетоводство към УНСС. Владее английски и руски език.

image employee 11

Жасмина Иванова

Портфолио мениджър

Жасмина Иванова е завършила MBA в Yonsei University, Южна Корея, и Финанси в УНСС, преминала е обменна програма в Poznan School of Banking, Полша. Била е стажант в Societe Generale и счетоводна къща Тошев в България, както и в Секретариата на EAAFP в Корея.

Жасмина Иванова е завършила MBA в Yonsei University, Южна Корея. Притежава и бакалавърска степен по Финанси от Университета за национално и световно стопанство, София, с обменна програма в Poznan School of Banking, Полша. Била е стажант в Societe Generale и счетоводна къща Тошев в България, както и в Секретариата на EAAFP в Корея, където отговаря за организирането на Азиатски регионален семинар за управлението на влажните зони и зоните по миграционния маршрут в Източна Азия и Австралия. Жасмина се присъедини към Експат през 2014 г. като финансов анализатор, който следи пазарите на глобални акции и инструменти с фиксирана доходност. Жасмина е кандидат за квалификацията CFA, като през 2016 г. е преминала Ниво 1. Владее английски и немски език.

image employee 12

Теодора Димитрова

Старши експерт бек офис

Теодора Димитрова е бакалавър по икономика. Като бек офис експерт отговаря за администрирането на сделки с ценни книжа и комуникацията с партньори на компанията по техническото изпълнение на покупките и продажбите на финансови инструменти.

Теодора Димитрова е бакалавър по икономика, а в момента завършва магистратура по Финансов мениджмънт в Нов български университет. Била е стажант в Обединена българска банка АД, където се е занимавала с кредитиране на големи корпоративни клиенти. През 2014 г. Теодора прави стаж в голяма българска счетоводна фирма, след което се присъединява към екипа на Експат Капитал. Нейните служебни ангажименти са свързани с администриране на сделки с ценни книжа и комуникация с партньори на компанията по техническото изпълнение на покупките и продажбите на финансови инструменти. Тя също така извършва администрацията на активите на договорните фондове на Експат. Владее английски език.

image employee 19

Мария Атанасова

Бек офис експерт

Преди да се присъедини към екипа на Експат Мария Атанасова е заемала различни позиции в инвестиционни посредници в България, като е натрупала дългогодишен опит в областта на капиталовите пазари, вкл. администрирането на сделки с ценни книжа и вътрешния контрол.

Преди да се присъедини към екипа на Експат Мария Атанасова е заемала различни позиции в инвестиционни посредници в България, като е натрупала дългогодишен опит в областта на капиталовите пазари, вкл. администрирането на сделки с ценни книжа и вътрешния контрол. По време на работата си в ИП „София Интернешънъл Секюритиз“ 4 години е била Ръководител „Бек офис“.

Мария има магистърска степен по „Транспортна техника и технологии“ от Техническия университет в София. Владее английски език.

image employee 15

Диляна Тодорова

Трейдър на ценни книжа

Диляна е стажувала в Експат Асет Мениджмънт, както и в Народното събрание на Република България. Завършила е мениджмънт и финанси в University of Westminster в Лондон, през 2016 г. е приета да учи за магистър по банкиране и финанси в King’s College London (очаквано дипломиране през 2018 г.).

Преди да се присъедини към екипа на Експат, Диляна е стажувала в Народното събрание на Република България и е работила в софтуерна компания, където усвоява операционната система Linux Ubuntu. През 2016 г. стажува и в Експат Асет Мениджмънт, като подпомага екипа, отговарящ за сделките с ценни книжа. Докато учи бакалавър по мениджмънт и финанси в University of Westminster в Лондон, преминава обучителен курс по работа с Bloomberg терминал. Член е на няколко студентски общества с финансово аналитична насоченост и на Милениум Клуб България. През 2016 г. е приета да учи магистратура по банкиране и финанси в King’s College London (очаквано дипломиране през 2018 г.). Владее английски, с правото да го преподава, френски, има и начални познания по испански език. Доброволец е към БЧК от 2007 г.

image employee 16

Симеон Тодоров

Трейдър на ценни книжа

Симеон Тодоров е стажувал в Експат Асет Мениджмънт, Министерство на финансите на Република България, Българска Фондова Борса – София и Cornerstone Global Partners, Хонконг. Има бакалавърска степен по икономика и финанси в University of Surrey, Великобритания, преминал е през обменна пpограма в University of Hong Kong.

Симеон Тодоров  стажува в Експат Асет Мениджмънт през лятото на 2015 г. Оттогава до присъединяването си към екипа на Експат на постоянна позиция е стажувал в отдел Макроикономически анализи и прогнози на Министерсто на финансите на Република България, Българска Фондова Борса – София и Cornerstone Global Partners, Хонконг. Има бакалавърска степен по икономика и финанси в University of Surrey, Великобритания през юли 2017 г. Като чaст от своето обучение Симеон преминава през обменна програма в University of Hong Kong. Симеон е кандидат за квалификацията CFA, като през 2018 г. е преминал Ниво 1. Владее англйийски и немски език.

image employee 13

Цветелина Димитрова

Административен асистент

Цвeтелина Димитрова е завършила Международни отношения в УНСС. Преди да се присъедини към екипа на Експат е била стажант в Министерство на външните работи, Дирекция „Консулски отношения“.

Цвeтелина Димитрова притежава бакалавърска степен по Международни отношения от УНСС, София. Преди да се присъедини към екипа на Експат е била стажант в Министерство на външните работи, Дирекция „Консулски отношения“. Отговорностите й там включват осъществяване на дипломатическа и юридическа защита на правата на българските граждани и дипломати в чужбина. През 2014 г. тя е била асистент-преподавател по Международни отношения с насоченост към балканския регион. Част от задълженията й са били свързани с провеждане на лекции и организиране на конференции и дебати от политически характер. Владее английски и испански език.

Кариери

Работата в Експат Капитал е комбинация от професионално предизвикателство и личностно развитие. Гордеем се с нашия екип от експерти с богат опит в областта на финансите, капиталовите пазари и управлението на активи. Ако искате да откриете предизвикателствата и възможностите за работа в най-голямата независима компания за управление на активи в България, моля изпратете автобиография, мотивационно писмо и актуална снимка на hr@expat.bg.

 

Стажантска програма

Експат Капитал има политика за подкрепа и подготовка на млади кадри. Всяка година компанията приема ограничен брой стажанти (гости на фирмата) от различни специалности и университети от цял свят. За период от един до няколко месеца те трупат знания и реален опит в областта на финансите, пазарите и инвестициите. Ако желаете да кандидатствате за включване в стажантската програма, изпратете своята автобиография, мотивационно писмо и актуална снимка на hr@expat.bg.

вижте нашите стажанти до момента